Hållbarhet
Hållbarhet har länge varit en viktig del i vår verksamhet. Vi vill, tillsammans med våra producenter, vara en del av framtidens mat.
Vi är övertygade om att hållbarhet är en förutsättning för ett lönsamt företag idag och i framtiden. En hållbar matproduktion förutsätter att både växtbaserade och animaliska produkter produceras med en så liten resurspåverkan som möjligt.
Läs mer om vårt hållbarhetsarbete i våra rapporter.
Hållbarhetsrapport för 2024 (pdf)
Hållbarhetsrapport för 2023 (pdf)

Betande djur och biologisk mångfald på Gotland
En rik biologisk mångfald innebär att det finns en variation av växt- och djurarter, en genetisk bredd inom arterna samt livsmiljöer där dessa kan leva och frodas. Denna mångfald är avgörande för att naturens ekosystem ska fungera och vara motståndskraftiga mot exempelvis skadedjursangrepp eller mer frekvent extremväder till följd av klimatförändringar.
Livskraftiga lantbruk och betesdjur bidrar till den biologiska mångfalden på Gotlands många särpräglade naturtyper som betade strandängar, hällmarker och hävdade ängen. Djurens trampande, betande och gödslande gynnar artrikedom både ovan och under jord. Många rödlistade arter i Sverige finns just i öppna gräsmarker som betas.
Så jobbar Protos för biologisk mångfald
Vi har medfinansierat ett projekt med virtuella stängsel. Tekniken ersätter fysiska stängsel och gör att lantbrukare kan spara både tid och pengar. Samtidigt kan områden med svår terräng – till exempel naturbetesmarker – göras mer tillgängliga för betande djur.
Småbiotoper – som diken, stenrösen och död ved – skapar viktiga livsmiljöer för insekter, fåglar och andra arter. Många av dessa miljöer har fått ge vika för stora åkrar och fält. Därför har vi tagit initiativ till ett projekt i samarbete med lantbrukare, för att undersöka hur småbiotoper kan integreras i odlingslandskapet.

Vi vill sänka lantbrukets klimatavtryck
Det är på gårdsnivå vi har störst möjlighet att bidra till förändring – över 99 % av utsläppen i värdekedjan uppstår där.
Det är en betydande utmaning med tanke på lantbrukets pressade marginaler. För att lyckas krävs att aktörer i hela värdekedjan tar ansvar och delar på kostnaderna för omställningen.
Tillsammans med Volta Greentech vill vi minska utsläppen från nötkreatur med metanreducerande fodertillskott. Idisslare producerar metan vid matsmältningen – en del av ett kortlivat kretslopp som inte orsakar långsiktig uppvärmning. Men genom att sänka utsläppen kan vi få en nedkylande effekt på kort sikt – en viktig pusselbit i arbetet mot klimatmålen.
Hör gärna av er om ni vill samarbeta kring vårt hållbarhetsarbete – vi välkomnar företag och organisationer som vill driva utvecklingen framåt.

Vi värnar om svenskt lantbruk
I Sverige bedrivs en ansvarsfull djuruppfödning med låg antibiotika-användning och höga krav på djurvälfärd. Tack vare detta, och goda förutsättningar för livsmedelsproduktion, har vi en lägre klimatpåverkan från djurhållning än många andra länder. Vi kan vara stolta över våra lantbrukare och de mervärden de skapar – för djuren, miljön och klimatet.
Det här är en stark grund att bygga vidare på. I nära samarbete med gårdar bidrar Protos till utveckling och innovation som minskar utsläppen, effektiviserar resursanvändningen och stärker det svenska lantbrukets konkurrenskraft och försörjningsförmåga.
Mot fossilfrihet i vår egen verksamhet
I vår livsmedelsanläggning på Gotland ställde vi redan 2018 om från olja till biogas – producerad av bland annat restprodukter från vår egen verksamhet. Omställningen har ersatt cirka 400 000 liter olja per år. Biogasen produceras sju kilometer bort och levereras via ledning direkt till oss, medan överskottet går till andra industrier och kollektivtrafiken på ön.
Under 2024 uppnådde vi 100% fossilfria in- och uttransporter. Cirka 60% av våra inköpta transporter har ställt om till förnybara drivmedel. Resterande utsläpp klimatkompenserar vi genom CarbonGo, ett tredjepartsverifierat insetsystem, där vi finansierar övergången till förnybara drivmedel i andra transportflöden.
Växtbaserat protein - en självklarhet för en hållbar framtid
På Protos är vi övertygade om att vi behöver kombinera det bästa från både växt- och djurriket – för långsiktig hälsa och minskat klimatavtryck från maten.
Vi utvecklar produkter med intentionen att – tillsammans med andra viktiga byggstenar som fibrer, frukt och grönt – bidra till en hälsosam och balanserad kost. Smaken är alltid vår utgångspunkt. Genom att välja råvaror med omsorg och ta vara på hela grödan blir resultatet proteinrika livsmedel fulla av näring.
Allt börjar nämligen i jorden. En frisk jord binder mer näring som förs vidare till grödan. Vår KRAV-märkta växtfärs är gjord på svenska baljväxter och andra grödor som odlats enligt principer som stärker jordhälsan. Med ett avtryck på endast 0,4 kg CO2e per kilo är den också ett klokt val för klimatet.
Vi har även tagit fram en ny innovation i vår KRAV-märkta Både &-färs som innehåller 50% svenskt nötkött och 50% svenskodlade linser. Framtidens mat handlar inte om antingen eller – utan om både och.
3 korta om baljväxter:
- De innehåller ungefär lika mycket protein som kött.
- Baljväxter binder kväve från luften och för ner det i jorden som näring till rötterna, vilket minskar behovet av konstgödsel.
- Endast några få procent av baljväxterna vi äter produceras i Sverige - resten importeras.
Djuromsorg
I vårt slakteri arbetar vi hela tiden för att djuren ska få bästa möjliga omhändertagande. Vår personal som hanterar levande djur har kompetens för sina arbetsuppgifter, vilket sker via anpassad djurskyddsutbildning. Då vi slaktar djuren utför vårt kvalitetsteam alltid egenkontroller, samt att Livsmedelsverkets veterinärer är på plats för att kontrollera djurens allmäntillstånd. Slakteriprocessen är också certifierad enligt KRAV. Det KRAV-märkta köttet kommer dels från gårdar på fastlandet, men också från gårdar på Gotland. Det KRAV-märkta köttet som kommer från gårdar på fastlandet slaktas innan de transporteras till Gotland. I vårt slakteri styckar och paketerar vi köttet för central distribuering.
KRAV:s regler för djuromsorg är mer omfattande än EU:s regler för ekologisk produktion och omfattar också fler krav än vad svensk djurskyddslag kräver. På gårdarna utför Länsstyrelsen djurskyddskontroller. Vi har också tät kontakt med gårdarna och transportörer, vilket gör att vi snabbt kan följa upp och åtgärda avvikelser. På slakteriet är slaktchefen ytterst ansvarig för djuromsorgen, men både slaktchef och operativt ansvariga har djurskyddsutbildning för ändamålet.

Vår policy för djuromsorg föreskriver att all djurhantering ska:
- Uppfylla svensk lag
- Ske på sådant sätt att djuren behandlas väl och kan bete sig naturligt
- Säkerställa att djuren skyddas från sjukdomar och lidande
- Säkerställa att djuren ska vara fria från hunger och törst
- Ha en lämplig miljö som inkluderar skydd och en komfortabel viloplats.