Aktuellt

Överblicka

Från jord hem till bord när Protos förvärvar Ecoviva

Källa: PROTOS
Amina och Annika, grundarna av Ecoviva, håller i en matkasse respektive en serie produkthäften. Bredvid en bild på Thomas Östlund, VD Protos

En komplett matkedja, från jord hem till bord, blir för första gången i Sverige verklighet när livsmedelsföretaget Protos förvärvar det prisbelönta matkasseföretaget Ecoviva. Ecoviva grundades 2008 och var Sveriges första matkasse med i huvudsak ekologiska och svenska råvaror. Ecoviva har vunnit en rad utmärkelser genom åren för sina högkvalitativa matkassar.

Prisregn över Protos vid Chark-SM

Källa: PROTOS

Vid Chark-SM i Göteborg kammade det helt svenskägda livsmedelsföretaget
Protos hem fyra guld och ett silver av fem inlämnade produkter. Smak av
Gotland Lammkorv, Smak av Gotland Ramslök & timjankorv, Smak av Gotland
Paprika & oreganokorv och Smak av Gotland Gutewurst knep
guldplaceringarna och Smak av Gotland Tryffel & Svartpeppar tog silver.


– Vi känner stor glädje och stolthet inom Protos för dessa guld- och silvermedaljer.
Mat är viktigt på riktigt för oss. Vi utvecklar livsmedel som är bra för både människa
och miljö och för oss är det en självklarhet att mat ska smaka bra, vara näringsrik och
framtagen med så låg resurspåverkan som möjligt, säger Thomas Östlund, vd och
ägare av Protos.

Thomas Östlund nominerad till priset Hållbart Ledarskap

Källa: PROTOS

Dagen efter Gotlands Slagteri och Svenskt Butikskött gått samman i livsmedelsföretaget PROTOS nominerades vd och ägare Thomas Östlund till priset Hållbart Ledarskap som delas ut av Nätverket för Hållbart Näringsliv.

Gotlands Slagteri byter namn – och börjar med vegetarisk färs

Gotlands Slagteri byter namn till Protos och börjar tillverka vegetarisk färs av svensk råvara.

"Det är inte antingen eller utan både ock", säger Thomas Östlund, vd för det nya bolaget som ska arbeta med både kött och vegetariskt.

Stort kliv framåt för hållbar matproduktion – svenskägda PROTOS lanserar nu helt nya ekologiska livsmedel

Källa: PROTOS

Den 16 maj 2022 går Svenskt Butikskött och Gotlands Slagteri samman och bildar det nya livsmedelsbolaget PROTOS.

Flera köttföretag satsar på växtbaserat - “Står inför en stor omställning”

Källa: Mat & Klimat

Vegotrenden är här för att stanna. Nu satsar flera företag som traditionellt är förknippade med köttproduktion på egna växtbaserade varumärken för att möta omställningen i livsmedelssektorn. “Vi är bara i början av den här resan”, säger Thomas Östlund, vd för Gotlands Slagteri.

Smak av Gotlands lokala producenter prisas

Källa: Mat & Klimat

På kort tid har tre av Smak av Gotlands producenter blivit prisade för deras arbete. Nors & Bäcks gårdar har tagit hem priset för Årets Bonde 2021 samt Årets Bonde i kategorin kött. Priset delades ut i samarbete med bl.a. Bergendals, Från Sverige och Martin & Servera. Nors & Bäcks gårdar erhöll priset för deras hållbarhetsarbete, omsorg och respekt för djur och natur.

Slakteriet vill börja med växtbaserad mat

Källa: Hela Gotland

Projektet, som startar i januari 2022, blir ett samarbete mellan slakteriet, Svenskt Butikskött, Nordisk Råvara och Gotland Grönt Centrum.

Tre miljoner för utveckling av framtidens växtbaserade vardagsmat på Gotland

Källa: Lantbruksnytt

Vinnova har beslutat att stödja ett samarbete mellan Svenskt Butikskött, Gotlands Slagteri, Nordisk Råvara och utvecklingscentret Gotland Grönt Centrum med tre miljoner för att utveckla framtidens växtbaserade vardagsmat.