Våra varumärken och produkter
Kvalitet i hela kedjan
Protos är Sveriges ledande leverantör av regionalt och ekologiskt kött. Vi står bakom varumärket Smak av Gotland med huvudmarknad i Stockholm, Mälardalen och på Gotland. Vårt varumärke Smak av SVEA reflekterar vår grundläggande målsättning: inte antingen eller, utan både och. Både människa och miljö mår bäst av av en kombination av animaliskt och växtbaserat protein.
Vi är också Sveriges största leverantör av KRAV-märkt kött till dagligvaruhandeln under Axfoods varumärke Garant, ICA’s varumärke I Love Eco och Lidl’s varumärke Svea Lantkött.
Bara rena råvaror - Framtidens mat är här
Både & färs är resultatet av vår vision att bli Sveriges bästa producent av goda och näringsrika livsmedel med så låg resurspåverkan som möjligt, vare sig de kommer från djur- eller växtriket. Vår Både & färs är:
- God! Den smakar inte kött och inte lins, utan just både och
- Näringsrik med fullvärdigt protein och fiber
- En färs som mättar och är dryg
- Fri från tillsatser - för en ren och smakrik matupplevelse
- Omhändertagna råvaror - ingenting går till spillo
- Svensk och ekologisk
Smak av Gotland
Smak av Gotland är ett unikt butikskoncept som lyfter fram smaker från en hel region. Precis som Parma i Italien eller Champagne i Frankrike finns en stark tradition och kärlek till goda råvaror på Gotland. Med flest antal soltimmar i Sverige och en prunkande flora är Gotland idealisk för djuruppfödning. När det är möjligt får djuren gå ute och föds upp på marker rika på kryddväxter och sälta.
Tack vare vårt moderna slakteri i Visby och den täta kontakten med uppfödarna på ön, har vi dessutom full kontroll på förädlingskedjan. Vi kan därför garantera korta djurtransporter, korrekt utförd slakt, hantverksmässig styckning, mörning och paketering – vilket resulterar i ett sortiment med garanterad hög och jämn kvalitet. Eller kort sagt: En riktigt bra smak av Gotland!
Proteinrika, växtbaserade produkter
Vi samarbetar med lantbrukare på Gotland och i andra delar av Sverige för att ta fram växtbaserade, proteinrika produkter. Lantbrukare som har kunskap och intresse att utveckla sina gårdar och sin livsmedelsproduktion. Dessa växtbaserade matråvaror är gjorda av baljväxter. Baljväxter kan bestå av bönor, linser och ärtor. Ärtor är mycket proteinrika, de har i princip samma proteininnehåll som kött.
Av ärtor kan vi utveckla en lång rad produkter som färs, korv och burgare som ger god och hälsosam mat. Vi tror på att arbeta med svenska, närodlade råvaror av många anledningar, inte minst för att upprätthålla en del av den svenska livsmedelsproduktionen.
Våra vegetariska livsmedel kommer att följa dessa riktlinjer:
- Svenskodlat
- Svenskproducerat
- Ekologiskt
- Baljväxter
- Naturligt – utan tillsatser
- Näringsrika/Biotillgängliga
- God smak
- Lätta att tillaga
Smak av SVEA
Smak av SVEA är vårt nya kategorivarumärke med både animaliska och växtbaserade, proteinrika livsmedel. Med lokal växtodling och djurhållning kan vi ta ansvar för hela kedjan, från jord till bord.
Tack vare Smak av SVEA skapar vi förutsättningar att lyfta fram smaker från olika delar och landskap i Sverige. Vart och ett med sina egna naturliga förutsättningar, sina egna kvaliteter. Vi har stor kunskap om hur man tar tillvara lokalt producerade råvaror, vilket innebär möjligheter till ökat samarbete med lantbrukare över hela vårt avlånga land.
Vi vill att det ska vara enkelt för våra butiker och våra konsumenter att välja välsmakande, bra och hälsosam mat. Oavsett om det är till vardag eller fest, om man lagar till många eller få. Vi tror att människa och miljö mår bäst av en naturlig blandning av kost och livsmedel. Det behöver inte vara antingen eller – vi tror på både och.