Aktuellt

Överblicka

Protos i TV4 Nyheterna

Källa: PROTOS

TV 4 Nyheterna har besökt Lars Farinder, en av de bönder Protos samarbetar med, och rapporterar om det metangasreducerande fodertillskottet Lome™. Protos inköpschef Ola Thomsson berättar varför det här initiativet är viktigt.

Efter 3 års samarbete och flera pilotprojekt för att utveckla fodertillskottet tar Protos och Volta Greentech nästa steg för att skala kommersialiseringen av Lome™. Satsningen kommer nå hyllan under varumärket Smak av Gotland.

Smak av Gotland – snart marknadens mest klimatvänliga kött

Källa: PROTOS

Livsmedelsföretaget Protos och Volta Greentech skalar upp sitt mångåriga samarbete med metanreducerat kött vilket kommer göra Smak av Gotland marknadens mest klimatvänliga val av kött.

Efter 3 års samarbete och flera pilotprojekt tar Protos och Volta Greentech nästa steg för att skala kommersialiseringen av Lome™. I en avsiktsförklaring åtar sig Protos att inleda utfodring av Lome™ tillnötkreatur i sin leverantörskedja. Satsningen kommer nå hyllan under varumärket Smak av Gotland.

Ecoviva lanserar världens första matkasse som klarar WWFs One Planet Plate-krav

Källa: PROTOS

Inför Earth Hour lördagen den 23 mars lanserar Ecoviva världens första matkasse som klarar de mycket tuffa kraven för WWFs One Planet Plate. – Vi är väldigt stolta att vi kan visa att det är möjligt, säger Annika Kristoffersson, grundare av Ecoviva.

Smak av Svea växtfärs i KRAVs Magasin Måltid

Johanna Svensson, nutritionist och produktchef växtbaserat på Protos, berättar för KRAVs Magasin Måltids läsare om varför Smak av Svea växtfärs är ett givet tillskott i alla storkök.

Protos rullar in i 2024 med fossilfria transporter

Thomas Östlund, Protos vd, ser in i kameran.

Protos svarar på den sänkta reduktionsplikten och minskar sin klimatpåverkan på eget initiativ. Protos är bland de första att ansluta sig till CarbonLoop, en ny tjänst från Energifabriken, som ska hjälpa företag att minska sin klimatpåverkan från transporter. 

Protos får besök av brittisk TV

Människor med skyddsutrustning står i produktionsutrymmet framför en kamera.

Vi ligger långt fram, ibland längst fram, när vi tar fram framtidens hållbara lösningar. I ett pilotprojekt har vi tagit fram ett algtillskott som kan reducera kornas metangasutsläpp med upp till hela 90%. 

Vi har välkomnat den brittiska TV-kanalen ITV som rapporterat om vårt projekt med Volta Greentech och våra producenter på Ejmunds Gård.

När vi får medias uppmärksamhet får konsumenter, restauranger och dagligvaruhandeln veta att ett mer klimatvänligt alternativ är möjligt. Som livsmedelsbolag vet vi att alla framsteg vi gör för att reducera mattallrikens klimatavtryck har stor positiv inverkan på vår omvärld. Mat är viktigt på riktigt.

Nu ser vi fram emot att jobba vidare med Volta så fler får möjlighet att föda upp kor med mindre metangasutsläpp i framtiden. 

Från jord hem till bord när Protos förvärvar Ecoviva

Källa: PROTOS
Amina och Annika, grundarna av Ecoviva, håller i en matkasse respektive en serie produkthäften. Bredvid en bild på Thomas Östlund, VD Protos

En komplett matkedja, från jord hem till bord, blir för första gången i Sverige verklighet när livsmedelsföretaget Protos förvärvar det prisbelönta matkasseföretaget Ecoviva. Ecoviva grundades 2008 och var Sveriges första matkasse med i huvudsak ekologiska och svenska råvaror. Ecoviva har vunnit en rad utmärkelser genom åren för sina högkvalitativa matkassar.

Prisregn över Protos vid Chark-SM

Källa: PROTOS

Vid Chark-SM i Göteborg kammade det helt svenskägda livsmedelsföretaget
Protos hem fyra guld och ett silver av fem inlämnade produkter. Smak av
Gotland Lammkorv, Smak av Gotland Ramslök & timjankorv, Smak av Gotland
Paprika & oreganokorv och Smak av Gotland Gutewurst knep
guldplaceringarna och Smak av Gotland Tryffel & Svartpeppar tog silver.


– Vi känner stor glädje och stolthet inom Protos för dessa guld- och silvermedaljer.
Mat är viktigt på riktigt för oss. Vi utvecklar livsmedel som är bra för både människa
och miljö och för oss är det en självklarhet att mat ska smaka bra, vara näringsrik och
framtagen med så låg resurspåverkan som möjligt, säger Thomas Östlund, vd och
ägare av Protos.

Thomas Östlund nominerad till priset Hållbart Ledarskap

Källa: PROTOS

Dagen efter Gotlands Slagteri och Svenskt Butikskött gått samman i livsmedelsföretaget PROTOS nominerades vd och ägare Thomas Östlund till priset Hållbart Ledarskap som delas ut av Nätverket för Hållbart Näringsliv.

Gotlands Slagteri byter namn – och börjar med vegetarisk färs

Gotlands Slagteri byter namn till Protos och börjar tillverka vegetarisk färs av svensk råvara.

"Det är inte antingen eller utan både ock", säger Thomas Östlund, vd för det nya bolaget som ska arbeta med både kött och vegetariskt.